CELOR CE SIMT BUCURIA DE A TRAI

0721 809 156 / 0766 311 076

miercuri, 15 septembrie 2021

Muntele verde la Slanic

 


Daca rotiti imaginea la 90 grade apare chipul uman ......

Scut uman în jurul Muntelui Verde din Slănic


Muntele Verde, cunoscut și sub numele de Piatra Verde, se află lângă Slănic, Prahova. O minunăție a naturii ce nu încetează să uimească. Felii de tuf vulcanic ce impresionează prin culoare. Un tarabostes adormit, săpat de mii de ani în piatră. Un întreg masiv, parcă asamblat, piesă cu piesă, de mâna inconfundabilă a naturii. Un munte falnic, distrus de nepăsare. Și, poate, inconștiență. Oameni, locuitori ai Slănicului, care au de gând să facă lanț uman în jurul muntelui excavat acum de fabrica de ciment a nemților de la Fieni, Dâmbovița.



Muntele Verde Alt punct de atracţie în Slănic este Piatra Verde sau Muntele Verde. De dimensiunile unui deal mai degrabă decât ale unui munte, Piatra Verde este spectaculoasă datorită degradeului de verde şi de maro oferit de roca vulcanică în funcţie de lumina soarelui. Turiştii care au ajuns aici spun că, privită dintr-un anumit unghi, Piatra Verde pare a fi profilul unui dac sau chiar al lui Burebista. Dacă ajungeţi în zonă, nu căutaţi un ”dac” ce doarme cu capul în piept, ci mai degrabă un „bărbos“ care pare că doarme cu faţa în sus. În fotografia de mai sus, imaginea a fost rotită pe verticală. Poate nu degeaba, Dinu Cocea, atars de sălbăticia zonei, regizorul celebrei serii „Haiducii“, în care protagonist a fost Florin Piersic, a ales pentru a turna câteva secvenţe pe Muntele Verde din Slănic

Scurta poveste de mii de ani a muntelui

Are caracteristici pe care nu le întâlnești la tot pasul. Compoziția „pietrei” este tuful vulcanic al cărui verde pal, în condiții normale, devine, după ploaie, de un verde intens. Tuful acesta vulcanic este capabil, se zice, să rețină substanțele nocive rămase în urma accidentelor nucleare. Pe scurt, decontaminare radioactivă! Roca e extrem de moale și friabilă.

Natura s-a îngrijit să sculpteze în piatra muntelui chipul unui nobil dac, un tarabostes aflat cu fața în sus, de parcă ar dormi. Sau ar privi, gânditor, către înaltul cerului. Un sfinx verde pe cale de dispariție…

Nu doar turistul cocoțat pe roca ce i se fărâmă sub bocanci a contribuit la degradarea acestui simbol, ci chiar cei care ar fi trebuit să îl protejeze și să îl considere, pe bună dreptate, mina de aur a Slănicului. Fiindcă măsuri de conservare nu sunt. De distrugere, însă, da. Oamenii locului suferă după această măreție a naturii. Nu concep ca ea să fie distrusă, bucată cu bucată, sub ochii lor neputincioși.

„Du-te la Piatra Verde…cât încă mai ai ce vedea”

Nu vor să mai audă mesaje de genul : Du-te la Piatra Verde… cât încă mai ai ce vedea. Cât încă mai este!” Prin Groșani și apoi pe drumul asfaltat ce leagă Slănicul de Vălenii de Munte…

Petiții pentru salvarea muntelui cu al său „Dac adormit”

Piatra Verde a fost concesionată. Pe timpul fostei administrații, în 2004, cu drept de exploatare. A fost reînnoit contractul de concesiune în 2010 și 2016. Sunt două petițiile făcute de localnici pentru a salva Muntele Verde și pe al lui „Dac adormit”. Ambele au strâns undeva în jur de 400 de semnături. Ambele sunt un strigăt de ajutor și un semnal de alarmă pentru salvarea acestui simbol aflat în pericol. Pericol apărut, spun localnicii, odată cu încheierea contractului de exploatare a carierei de piatră din zonă, implicit distrugerea unui obiectiv turistic de importanță națională.

Comoară naturală, concesionată cu…15 bani / mp

Câțiva ani de zile, Muntele Verde a avut parte de liniștea-i naturală. Până vineri, 20 august, când buldoexcavatoarele și-au făcut, din nou, apariția în zonă. Nestingherite, atât vineri, cât și sâmbătă, au sfărâmat în roca muntelui. Muncitorii au fost luați la rost de către localnici. Au promis angajații firmei că luni revin cu documentele de autorizare, care le dădeau dreptul de excavare. Au revenit astăzi, însă, doar pentru a-și retrage utilajele din zonă. (VIDEO)

Ce ar putea fi atât de prețios aici, astfel încât să distrugi un simbol al orașului? Iar tu autoritate locală, să concesionezi cu 15 BANI, ulterior 33 de BANI metrul pătrat de teren?

Florin Burnescu, om care a studiat problema, localnic al Slănicului de generații, susține că aici zace un minereu din care s-ar face un ciment folosit la căptușirea reactoarelor nucleare. Sau că în rocă s-ar găsi o substanță folosită în industria farmaceutică. De aceea interesul atât de mare pentru exploatarea acestui loc, adevărată bijuterie a naturii.

„La următoarea apariție a utilajelor, facem lanț uman în jurul muntelui”

Bijuterie pe care, acum, oamenii din Slănic sunt hotărâți să o protejeze chiar cu prețul vieții.

„ La următoarea apariție a utilajelor la Piatra Verde vom face un scut, un lanț uman în jurul muntelui. Să vedem, intră cu excavatoarele peste noi? Măcar știm că am luptat pentru o cauză dreaptă” ne-a spus Victoria Georgescu, inițiatorul uneia dintre petițiile prin care se vrea salvarea Muntelui Verde

 Sfârșitul declarației șefilor din Primărie, nu și al Muntelui Verde, își doresc oamenii din Slănic. Fiindcă ei își vor „Dacul adormit”  conservat așa cum trebuie pentru generațiile ce vor veni! Și pentru o bucățică de trecut și un simbol pe care nu le vor rase de pe fața pământului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 
Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog Directory Director web luxdesign28.roClickLink.ro