CELOR CE SIMT BUCURIA DE A TRAI

0721 809 156 / 0766 311 076

duminică, 30 mai 2021

Charis in iran

Această facilitate are 3000 de ani și este situată în orașul Gonabad. (Iranul modern)
Charis este considerat una dintre cele mai mari invenții ale timpului! Acest sistem de alimentare cu apă are capacitatea de a colecta apă din resursele subterane și de transport către orașe și canale de irigații. Astfel, persanii ar putea exista și dezvolta într-un climat uscat. Sistemul hidraulic include o fântână principală care ia apa dintr-o sursă subterană, un sistem de tunel unde apa este mutată într-o anumită locație și fântâni verticale pentru ventilație care permit umidității să se concentreze pe tot parcursul întregului În plus, furnizarea de apă subterană reduce semnificativ evaporarea umidității valoroase. Lungimea carismei Gonabad este de 33.113 metri, inclusiv 427 defalcări pentru apă. Structurile au fost construite doar cu ajutorul cunoașterii fizicii, geologiei și legilor hidraulice care validează nivelul ridicat de creștere al persanilor. Frânghia Gonabad a fost pusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO din 2007

luni, 3 mai 2021

TEZAUR SPECTACULOS DESCOPERIT ÎN COVASNA

TEZAUR SPECTACULOS DESCOPERIT ÎN COVASNA: TOPORUL DIN AUR AL GEŢILOR. Astăzi în Muzeul de istorie din VIENA…



Pe drumul dintre Țufalău și Brateș s-a găsit în anul 1840, într-un vas, un important tezaur getic de aur. Greutatea întregului tezaur ar fi fost de mai multe kilograme. Depozitul aparține mai degrabă începutului primei epoci a fierului, decât sfârșitului epocii bronzului. Este unul din cele mai spectaculoase tezaure de aur DIN EUROPA; alcătuit din peste 300 – 400 obiecte de podoabă din aur, printre care figurează și un topor de aur, considerat de specialiști ca fiind printre cele mai deosebite obiecte antice de aur din lumea europeană (secolul al VIII-lea î.Hr).

Satul Țufalău aparține de comuna Boroșneu Mare din județul Covasna și este situat pe malul stâng al Râului Negru, la 10 km de Sfântu Gheorghe, pe DJ 121, în Depresiunea Târgu Secuiesc. Pe teritoriul satului arheologii au semnalat existența unei așezări eneolitice în care s-a găsit ceramică pictată cu negru, dar și ceramică asemănătoare cu aceea din stratul superior de la Ariușd (caracterizată printr-o ceramică pictată, bicromă și tricromă, înrudită cu aceea de la Cucuteni).

Cea mai mare parte a tezaurul getic de aur descoperit în anul 1840 a fost risipită sau pierdută, doar o mică parte fiind salvată. Informațiile culese de-a lungul timpului vorbesc de nouă (9) securi din aur. Dacă ar fi așa, tezaurul ar fi pandantul depozitului de 9 topoare de bronz descoperite la Iași (topoarele zeului ZAMOLXIS, semnul lui IO; „Când unul se învârtește, celelalte nouă curg”), cu gaură transversală, de tip oriental.

Tezaurul ar mai fi cuprins câteva discuri convexe cu ornamente „au repousse”, inele de lanț torques, brățară cu capete spirală, un glob de aur, o placă groasă de aur, zăbală de aur, mărgele de aur și aur brut. Informațiile asupra conținutului său totuși nu concordă.

Și privitor la datarea tezaurului, există controverse; se consideră că tezaurul aparține începutului primei epoci a fierului, dar există și specialiști care îl datează în perioada mijlocie a epocii bronzului sau la sfârșitul epocii bronzului.

Piesele “recuperate” din acest tezaur sunt expuse în prezent la „Naturhistorisches Museum” din VIENA (Austria).

Sursa: George V Grigore
Adaptare și foto: Carmen Pankau



vineri, 23 aprilie 2021




 
Alterative Medicine Blogs - BlogCatalog Blog Directory Director web luxdesign28.roClickLink.ro