Cum este posibil?
Oamenii de știință susțin că un seism neobișnuit a „scuturat” Pământul în data de 11 noiembrie anul trecut, cutremurul fiind detectat simultan de senzorii de pe întreaga planetă. Deși cauza acestei perturbări misterioase rămâne necunoscută, ea este într-o anumită măsură legată de un roi seismic continuu care a deranjat și continuă să deranjeze arhipelagul Mayotte din Oceanul Indian.
Undele seismice au pornit dintr-o zonă situată la aproximativ 15 mile de țărmurile Mayotte și au fost detectate în Zambia, Kenya și Etiopia. Ulterior au fost simțite în Chile, Noua Zeelandă, Canada și chiar în Hawaii, la aproape 11.000 de mile depărtare. Aceste unde seismice au continuat timp de mai mult de 20 de minute și au înconjurat întreaga planetă. Și totuși, se pare că nimeni nu le-a simțit. Acest fenomen a dat naștere multor teorii, iar cercetătorii din întreaga lume caută acum să le explice.
„Nu cred că am văzut ceva asemănător. Seismologii încearcă de câteva luni bune să deslușească misterul unui roi de sute de cutremure mici și frecvente, care se produc la aproximativ 50 kilometri în largul coastei de est a insulei Mayotte. Nu știm dacă acest roi a declanșat evenimentul global, însă tindem să credem aceasta. Repet, nu avem date, pentru că nu am mai întâlnit așa ceva până acum, cel puțin de când se fac măsurători – un seism global simultan. Sigur, acesta a fost de mici dimensiuni, aproape insesizabil, dar el s-a produs”, a declarat Göran Ekström de la Universitatea Columbia, pentru National Geographic, despre anomalia petrecută în data de 11 noiembrie 2018.
Rețeaua de insule și insulițe situată la jumătatea distanței dintre Africa și Madagascar este guvernată de Franța. Totul a început în dimineața zilei de 10 mai 2018, când această regiune a fost scuturată de un cutremur, urmat de un tremur continuu. Cel mai mare vârf a avut o magnitudine de 5,8 pe scara Richter și s-a petrecut în data de 15 mai. Acesta a fost cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în bazinul Comorelor.
O analiză preliminară a roiului seismic efectuată de cercetătorii de la École Normale Supérieure din Paris sugerează că tremurul continuu nu poate fi luat în considerare ca fiind o mișcare tectonică, cel mai probabil acesta este rezultatul activităților vulcanice din regiune. Dacă este adevărat, atunci seismul global a fost într-adevăr produs de un supervulcan subacvatic.
yogaesoteric
6 aprilie 2019